Tip dana: Sabah – Partizan: Za Partizan sutra počinje danas, Azeri prva prepreka

Katasrtofna izdanja crno-belih u domaćem prvenstvu prošle sezone i na kraju samo 4. mesto, onemogućili su klub ig Humske da već ima zagarantovano mesto u nekom evropskom kupu. Da bi ponovo igrali u grupnoj fazi Lige konferencija moraće da eliminišu dva rivala. Prvi na meniju je ekipa Sabaha iz Azerbejdžana. Prvi meč na programu je u Masaziru u četvrtak u 18 časova.

Sabah: Debitant već upisao prve dve pobede, preti i Partizanu

Ekipa Sabaha bila je vrlo uspešna u prethodnoj sezoni u prvenstvu Azerbejdžana i završili su ga na sjajnom drugom mestu, a u leđa su gledali samo šampionu Karabagu. Iza Sabaha ostali su Nefči, Gabala, Zira i ostali najbolji timovi iz ove zemlje. Sabah na azerbejdžanskom znači ”sutra”, ali je ova ekipa već danas ozbiljan takmac na evro-sceni. Dolaze iz grada Masazir, koji se nalazi na krajnjem istoku Azerbejdžana, na obali Kaspijskog jezera, a na fudbalskoj mapi do sada nisu bili zapažena destinacija, s obzirom da su glavnovi elite tek u poslednjih pet godina, a prošlogodišnji plasman im je najbolji rezultat u istoriji.

Startovali su u prvom kolu dvomečom sa letonskom ekipom RFS, za koju se smatralo da je favorit u duelu sa Sabahom, pre svega zbog iskustva u Evropi, ali i nastupa u grupnoj fazi Lige konferencija u prethodnoj sezoni. Ipak, Sabah je prošao dalje i pobedio dva puta Letonce. Sve je, na neki način, rešeno već u prvom meču koji je igran u Rigi. Tada su Azeri slavili sa 2:0, i pored činjenice da je RFS imao više od igre i bolje šanse. Golove za goste postigli su bosanski internacionalac Bojan Letić, koji je jedan deo karijere proveo i u niškom Radničkom. Drugi gol delo je gruzijskog fudbalera Davit Volkovi. U revanšu je RFS pokazao zube, prvi je poveo, i to sa igračem manje, ali je Sabah golovima Džoja Slajda Mikelsa, bivšeg igrača Borusije iz Menhengladbaha, i Emanuela Apea, nekadašnjeg člana Selet iz Viga, slavio još jednu pobedu.

Prvenstvo Azerbejdžana počelo je prethodnog vikenda, a Sabah je blistao u duelu sa Gabalom koju je pobedio sa čak 5:0. Posebno je važno naglasiti da su golove postizali razliiti fudbaleri, što je dovoljno upozorenje Partizanu da mu opasnost ne preti samo od Mikelsa, koji je prošle sezone bio najbolji strelac Sabaha sa 17 golova, već i od ostalih igrača. Drugi strelac tima bio je Ukrajinac Kaščuk, ali je on ovog leta prešao u slavni Šahtjor. Ipak, ostao je Nigerijac Ape, Gruzijac Volkovi, a došli su Marokanac Hadudi, Luksemburžanin Til iz Vorskle, Margarita iz holandskog Oss-a, pa sigurno da ekipa nije slabija nego lane.

Trener Sabaha je Murat Musajev koji je proglasio Partizan velikim favoritom, a za svoj klub rekao da je već napravio veliku stvar eliminacijom Letonaca Međutim, dobri poznavaoci fudbalskih prilika u Azerbejdžanu kažu da crno-belima nikako neće biti lako, posebno u Masaziru, što zbog agresivnog domaćina, koji uvek igra na gol više, što zbog klime koja vlada u ovom delu sveta. Očekuje se temperatura od preko 35 stepeni, ali je veći problem velika vlažnost vazduha, što je Partizan iskuso u ranijim gostovanjima u ovom delu sveta.

Partizan: Valjak mora težim putem do još jedne jeseni u Evropi

Sigurno da nikom u crno-belom taboru još nije jasno kako su uspeli da u prošloj sezonu budu tek četvrti, i to u momentu kada je i drugo mesto donosilo kvalifikacije za Ligu šampiona, i automatski plasman u Ligu Evrope. Čak je i treća pozicija garantovala evropsku jesen, dok je četvrto mesto, koje su crno-beli na kraju zauzeli, donosila samo plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija. Jedino dobro za Partizan je to što imaju dobar koeficijent pa su nosioci u svakom kolu, pa i u plej-ofu.

Letos je ponovo izvršena rekostrukcija tima, ovog puta, čini nam se, potpuno opravdano. Otišli su neki važni igrači, najbolji strelac Rikardo Gomeš, kapiten Urošević, standardni štoper Vujačić, kao i više fudbalera koji nisu imali veliku minutažu tokom sezone. Dovedena su i pojačanja, a posle starta domaćeg šampionata može se reći da je sportski sektor uspeo da pogodi u većini slučajeva. Najviše je pokazao Brazilac Saldanja,. momak koji je prethodnu polusezonu igrao baš u Azerbejdžanu, u eliki Nefčija. On je postigao po gol na obe utakmice na startu, u Bačkoj Topoli i Novo Sadu, i pored toga što je jedva sakupi minute za jedan meč. Čini se da je i krilni napadač Severina pravo pojačanje, kao i zadnji vezni Kanute, ali i iskusni golman Aleksanadr Jovanović, pošto je čuvar mreže bo rak-rana za Partizan od odlaska Stojkovića.

Crno-beli imaju najviše problema u odbrani, stigli su novi bekovi, bivši igrači Vojvodine Stojković i Antić, koji su do Humske stigli obilaznicom, a videćemo šta sve može Francuz Kalulu, koji je isključen posle par minuta na terenu protiv TSC-a. Očekuje se da do kraja prelaznog roka u Humsku stignu još dvojica fudbalera, jedan vezista i jedan štoper, a ko zna, možda još neko dobije i izlaznicu. Mnogo toga zavisiće od učinka Partizana u Evropi i eventualnog plasman u grupnu fazu Lige konferencija, što će izizskivati i veći broj kvalitetnih fudbalera u pogonu. Trener Igor Duljaj je ostao na klupi, i mora se priznati da su crno-beli pokazali dosta na dva teška gostovanja na početku prvenstva. U Bačkoj Topoli su ostali bez trijumfa u sudijsoj nadoknadi, dok su u Novom Sadu bili dosta sigurni. Navijači su prepoznali želju i htenje i ispunili tribine gostujućih stadiona. Hoće li i na domaćem terenu Partiza imati takvu podršku videćemo u nedelju kada stižu Nišlije, a najavljivani bojkot mogao di da se stavi nan snage ukoliko rezultat, ali i igra, budu povoljni u Azerbejdžanu.

Partizan je već igrao sa timovima iz ove zemlje i uvek prolazio. Doduše to je uvek bilo uz probleme, ali se i sada niko ne bi bunio sa se fudbaleri dobro oznoje, ali da prođu dalje, rezultat je najbitniji. Duljaj je u Masazir poveo 24 fudbalera, uključujući tri golmana. U Beogradu su, od iskusnijih, ostali napadač Pavlović, krilni vezista Terzić i desni bek Živković. Sudeći po toj odluci trenera moguće je da ovi fudbaleri budu prekobrojni i kada je aktuelna sezona u pitanju, pa bi mogli da budu prodati do početka septembra, odnosno kraja prelaznog roka.

Naš predlog:

Kladionice su proglasile Partizan favoritom, u Meridianbet-u kvota za trijumf crno-belih je 2.25, remi se plaća 3.40, a pobeda domaćina je 3.30. Ipak, kako vreme prolazi kvota na Beograšane je sve veća, a u padu je kada je Sabah u pitanju, posebno posle pobede nad Gabalom u nedelju. Recimo i da pobednika u plej-ofu čeka bolji iz okršaja rumunskog FCSB-a i danskog Nordsjelanda.

Naš prvi predlog je igra gol-gol, Partizan je pokazao da raspolaže velikim potencijalom u napadu, brzonogim Menigom i Severinom, a u tu je i sjajni Saldanja. Uvek je opasan Natho iz drugog plana, a šansu bi mogao da dobije i povratnik Nikolić. S druge strane odbrana je slabiji deo tima, dok je Sabah poznat kao ekipa koja igra ultra ofanzivno. Za GG kvota je 1.91 u kladionici Meridianbet.

Smatramo da će se igra razviti tek u drugom poluvremenu, da je moguće malo ispitivanje snaga na početku, pa je drugi predlog igra 2+,dp. Za bar dva gola u drugom poluvremenu kvota u kladionici Meridianbet iznosi 2.28. Za one koji preferiraju jače kvote, mogli bi da pokušaju sa duplom šansom x2 i igrom gol-gol. Za x2,Gg kvota je 2.60 u kladionici Meridianbet.

Izvor: Tip dana: Sabah – Partizan: Za Partizan sutra počinje danas, Azeri prva preprekaKladjenje.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*