TIP DANA: Nemačka – Škotska: Panceri utišavaju gajde na startu EURA!

Petak nam konačno donosi početak Evropskog prvenstva, a premijerni duel se igra u Minhenu, gde će snage odmeriti domaćin turnira Nemačka i Škotska, a sve to u sklopu grupe A, u kojoj se pored ove dve reprezentacije nalaze još i Švajcarska i Mađarska, i na prvi pogled deluje da Panceri ne bi smeli da imaju većih problema oko prvog mesta u grupi.
Početak ovog duela je zakazan za 21h.

Nemačka: Mogu li Nemci nakon 28 godina do naslova prvaka Evrope?

Nisu se Nemci proslavili na nekoliko poslednjih velikih takmičenja, a poslednji veliki rezultat su Panceri ostvarili 2016. godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, kada je ova selekcija stigla do plasmana u polufinale, gde je Francuska bila bolja i slavila sa 2:0.
Naravno, dve godine pre toga su Nemci došli do trofeja na Mundijalu, i to pošto je u velikom finalu ova selekcija bila bolja od Argentine, a pamtimo svi ono polufinale kada je domaćin turnira Brazil deklasiran sa više nego ubedljviih 7:1. Generalno, radi se o selekciji koja je četiri puta dolazila do naslova prvaka sveta, a pored toga su Panceri i tri puta trijumfovali na prvenstvu Evrope, uz podsećanje da je poslednji put to bio slučaj 1996. godine u Engleskoj, kada je u finalu savladana Češka sa 2:1.
Na poslednjem Evropskom prvenstvu, koje je zbog pandemij koronavirusa pomereno za 2021. godinu, Nemci su eliminisani u osmini finala od Engleza, koji su ruku na srce taj duel odigrali na svom Vembliju.
Panceri su se obrukali na dva prethodna Mundijala, pošto oba puta ova selekcija nije uspela da prođe u nokaut fazu, pa je ova selekcija za prvenstvo Evrope odlučila da promeni selektora, a poverenje je dobio Julijen Nagelsman.
Naravno, kao domaćin turnira Nemci nisu učestvovali u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, a u međuvremenu je ova selekcija odigrala pregršt mečeva prijateljskog karaktera i učinak je polovičan. Bilo je nekoliko bljeskova poput onog trijumfa na gostovanju kod Francuske, pada su Panceri slavili sa 0:2, ali i nekoliko poprilično loših partija, a tu pre svega mislimo na poraze od Japana (1:4), ali i na neuspehe protiv selekcija Turske, Austrije ali i Kolumbije.
Što se tiče sastava tima, na prvi pogled vidimo da se radi o jednoj veoma kvalitetnoj selekciji, koja bi i da nije domaćin turnira bila svrstana u red glavnih favorita za osvajanje EURA. Čovek od koga dosta zavisi u igri Pancera je naravno Toni Kros, a veoma je zanimljivo da će ovaj fudbaler nakon završetka Evropskog prvenstva okačiti kopačke o klin. Podsećanja radi, Kros je bio veoma važan šraf u ekipi Real Madrida u nedavnom osvajanju Lige šampiona, a šlag na tortu bi bilo i osvajanje EURA, uz opšti utisak da će to biti daleko teži zadatak.
Dosta ozbiljnih fudbalera Nemci imaju u veznom redu, pošto pored Krosa tu su još i Gindogan, Virc i Musijala, uz podatak da će im društvo praviti i Andrih, iza kog je sjajna sezona sa Leverkuzenom sa kojim je ovaj fudbaler stigao do šampionske titule u Nemačkoj. Napad Nemaca predvodi Haverc, uz podršku sa klupe iskusnog Milera, štoperski tandem čine Ridiger i Tah, po desnom boku je Kimih, dok je utisak da je najveća slabost ovog tima Nemačke pozicija levog beka, gde trenutno igra Mitelštad, ali bi vrlo lako mogao da ga zameni Raum.
Inače, poslednju proveru pred početak EURA Panceri su imali pre samo nekoliko dana, kada je ova selekcija uz dosta muke uspela da savlada Grčku sa 2:1, a pobedonosni pogodak delo je rezerviste Grosa u 89. minutu susreta.

Škotska: Težak posao za Škote na startu EURA!

Škoti se do sada nisu previše proslavili na velikim takmičenjima, a zanimljivo je da je ova selekcija do svog poslednjeg plasmana na Mundijalima došla još 1998. godine, kada je ova reprezentacija eliminisana već posle grupne faze. Na prvi pogled, ono što je veoma interesantno je da Škoti do sada nikada nisu uspeli da dođu do plasmana u nokaut fazu na velikim takmičenjima, pa to nije bio slučaj ni na poslednjem Evropskom prvenstvu, kada je u konkurenciji Engleske, Hrvatske i Češke ovaj tim zauzeo poslednje mesto u grupi i to sa samo jednim osvojenim bodom, do koga je zanimljivo ova reprezentacija stigla u međusobnom duelu protiv Engleza kada nije bilo pogodaka.
Inače, na klupi Škota duži niz godina sedi Stiv Klark, preciznije od 2019. godine, i apsolutno svi su zadovoljni na koji način ovaj stručnjak predvodi škotski nacionalni tim, iako ova selekcija nije uspela da se plasira na Mundijalu koji je 2022. godine odigran u Kataru.
Nakon toga usledile su kvalifikacije za prvenstvo Evrope, a primarni cilj je naravno bio odlazak na EURO, iako grupa nije bila nimalo naivna, pošto su se pored Škota u njoj našli i Španija, Norveška, Gruzija i autsajder Kipar, koji je kvalifikacije završio na poslednjem mestu na tabeli bez osvojenih bodova.
Odmah na startu se videlo da ova generacija Škota ima šta da ponudi, a najbolji pokazatelj za to bio je i duel u Glazgovu, kada je ova selekcija uspela da savlada Španiju sa 2:0, uz dva gola Mektomineja.
Na kraju su puleni Stivena Klarka grupnu fazu završili na drugom mestu na tabeli uz četiri boda manjka u odnosu na prvoplasiranu Furiju, a na osam odigranih mečeva Škoti su ostvarili pet trijumfa, dva remija i samo jedan poraz i to baš u gostima kod Španije kada je bilo 2:0.
Iako na poslednja tri meča u kvalifikacijama ovaj tim nije uspeo da pobedi, tada je praktično već sve bilo poznato što se tiče plasmana na EURO, a naravno, ne smemo zaboraviti ni da je pre toga ovaj tim imao čak pet vezanih trijumfa, pa je generalni utisak da su Škoti odigrali zaista dobro u ovim kvalifikacijama, i ostaje da se vidi da li će ovaj tim te partije uspeti da preslika i na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.
Na papiru Škoti imaju jedan veoma zanimljiv sastav, a najviše se očekuje od Mektomineja, iza kog je dosta dobra sezona u Junajtedu. Naravno, tu su još i Robertson, Tirni, a zanimljivo je da će i jedan i drugi biti u startnoj postavi, iako obojica igraju na poziciji levog beka. Odlukom selektora Tirni igra na poziciji levog štopera, i neretko se dešava da upravo ova dvojica fudbalera naprave višak po toj levoj strani. Prvi špic će po svemu sudeći biti Šenklend, dok su ključevi veznog reda pored Mektonimija, u rukama beskopromisnog borca Mekgina, koji je igra ove sezone na veoma visokom nivou u Aston Vili.
Pomenimo još i to da su Škoti u poslednjoj proveri pred odlazak na EURO remizirali protiv Finske kada je bilo 2:2, uz dve asistencije sjajnog Roberstona, ali i jednog gola Šenklanda koji za sada ima prednost u odnosu na dosta iskusnijeg Adamsa.

Naš predlog

Bilo bi zaista ogromno iznenađenje kada domaćin turnira ne bi slavio na otvaranju šampionata Evrope, pa vam pre svega savetujemo da se opredelite za jedinicu, za koju je kladionica Meridianbet odredila koeficijent 1.32.

Za očekivati je zaista da izabranici Julijena Nagelsmana od prvog minuta susreta krenu ofanzivno ka golu Škota, a sve u nastojanju da Panceri što pre postignu pogodak i tako olakšaju sebi posao u nastavku susreta, pa vam hrabro preporučujemo da vaš fokus usmerite ka prelazu 1-1 koji kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.84.

Za kraj, Škoti su igrali veoma dobro u kvalifikacijama, i kao što smo već istakli radi se o jednoj veoma kvalitetnoj selekciji, pa smo mišljenja da je najmanje što ova reprezentacija može da uradi na otvaranju prvenstva Evrope, je da postigne makar jedan pogodak, i iz tog razloga vam savetujemo da okušate sreću sa igrom GG, a sve to uz kvotu 2.16 u Meridianu.

Izvor: TIP DANA: Nemačka – Škotska: Panceri utišavaju gajde na startu EURA!Kladjenje.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*