Tip dana: AEK Larnaka – Partizan: Kiparsko sunce ne prija ošamućenom Partizanu

Srpski vicešampion uključuje se u evropske kvalifikacije tek u trećem kolu. Partizan će igrati protiv kiparskog AEK-a u borbi za plasman u Plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope. Pobednik će na poslednjem stepeniku imati za rivala ukrajinski Dnjepar, dok će poraženi igrati protiv boljeg iz duela Levski Sofija – Hamrun, za ulazak u utešnu Ligu konferencija. Prvi meč na Kipru igra se u četvrtak u 18 časova, dok je revanš sedam dana kasnije u Humskoj.

AEK Larnaka: ”Legija stranaca” iz drevnog grada

Možda je neko pomislio na grčki AEK, mnogo poznatiji od kiparskog imenjaka, ali ni ovaj nije za potcenjivanje. Tačan naziv kluba je ”Atletska unija Kitiona”, što je drevni naziv za Larnaku. AEK je pod ovim imenom u takmičenju od 1994. godine, ali je za to vreme stekao i solidno međunarodno iskustvo. Ipak, prošlogodišnje drugo mesto mu je najveći uspeh u prvenstvu, i tako su stekli priliku da se okušaju u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Malo je nedostajalo da eliminišu danski Mitjilan, oba puta je bilo 1:1, u i Farumu i u Larnaki, ali su Danci bili prisebniji sa bele tačke, otišli na megdan Benfiki, a AEK se preselio u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Temperatura koja je ovih dana na Ostrvu mogla bi da bude adut domaćina, pogotovo zbog ranog početka meča, ali su i Beograđani navikli na paklene temperature ovog leta. S druge strane problem za AEK moglo bi da bude to što njihov šampionat još nije počeo, a Partizan je odigrao već četiri kola, mada kako je odigrao, bolje da prvenstvo još nije ni krenulo. Prošle sezone je AEK imao solidan nastup u Evropi i malo je nedostajalo da se nađe u grupnoj fazi Lige konferencija. Na poslednjem stepeniku zaustavio ih je belgijski Gent, tim koji je kasnije igrao sa Partizanom u istoj grupi. Pre duela sa Gentom AEK je eliminisao moldavski Petrokub sa dve minimalne pobede, a onda deklasirao bugarski Levski ukupnim rezultatom 7:0! Protiv Genta su odoleli na svojoj AEK Areni, bilo je 1:1, ali je u Belgiji domaćin slavio sa 3:0.

Kiparska reprezentacija odvano ne predstavlja neku silu u evropskom fudbalu, mada ni ranije nije bila pretnja ozbiljnim selekcijama. Međutim, klubovi dovode mnogo stranaca i često igraju u grupnim fazama evropskih kupova. U AEK-u je mnogo stranaca, u revanšu protiv Mitjilanda u startnoj postavi nije bilo nijednog domaćeg fudbalera. AEK u sastavu ima četvoricu igrača sa ovih prostora. Tu je iskusni Makedonac Ivan Tričkovski, koji je već osam sezona u klubu i mada je pri kraju karijere, i dalje je nezamenjiv šraf u timu španskog trenera Hoze Luisa Oltre Kastanera. Pored Tričkovskog ti je još jedan bivši fudbaler Crvene zvezde Nenad Tomović, a igraju i Bosanci Hrvoje Miličević i golman Kenan Pirić. Igraju Španci Garsija i Ojer, fudbaler iz Venecuele Roberto Rosales, kao i Portugalac Gustavo Ledes, čovek koji je promašio odlučujući penal protiv Danaca. Mađar Adam Đurčo je igrao u Hajduku, a opasni u napadu biće Imad Faraj, momak sa francuskim pasošem, kao i centarfor Viktor Olatundži iz Nigerije. Izraelac Omri Altman nije startovao protiv Mitjilanda, ali je se radi o odličnom igraču, veoma opasnom iz drugog plana.

Prvenstvo Kipra počinje poslednjeg vikenda u avgustu, pa se AEK mirno priprema za evropske utakmice. Želja im je da ponovo igraju u grupnoj fazi nekog kupa, a poslednji put su igrali u grupi Lige Evrope u sezoni 2018/19, kada su zauzeli treće mesto u konkurenciji Leverkuzena, Ciriha i Ludogoreca.

Partizan: Katastrofalan start sezone primorava crno-bele da igraju Evropu bar do zime

Ne možemo da kažemo da nas je loš start Partizana u prvenstvu previše iznenadio. Naravno, malo ko je očekivao samo jedan trijumf u prva četiri kola, ali kada se u pripremnom periodu sve uradi diletantski, može se očekivati ovakav epilog. Crno-beli su tražili trenera previše dugo. Oni koje su želeli nisu hteli da sednu na užarenu klupu, znajući kakva je situacija u klubu. Na kraju je angažovan Ilija Stolica, dobar trener, ali bez iskustva u bitkama za trofeje. Prelazni rok bio je priča za sebe, Stolica se ”zahvalio” većini iskusnih igrača, otpisao njih desetak, ali adekvatne zamene nisu stizale. Sada već bivši sportski direktor, Ivica Ilijev, svakodnevno je najavljivao ”bombe”, ali nije bilo ni petardi. Na kraju je Stolica doveo nekoliko igrača sa kojima je sarađivao u mladoj reprezentaciji, pošto Partizan u Sloveniji, na početku priprema, nije imao dovoljan broj fudbaera ni za prijateljsku utakmicu, pa je morao da otkazuje meč.

Malo je reći da je to bruka. Rikardo je ”pomogao” dovođenjem svog druga iz reprezentacije Zelenortskih Ostrva, a tek je po početku prvenstva stigao Fuseni Dijabate, fudbaler sa odličnim CV-om. Pre dva dana potpisao je i bivši srpski reprezentativac Andrija Pavlović, pa je najzad Rikardo dobio odmenu u špicu napada, pošto je mladi Milovanović prodat u Almeriju, samo je pitanje hoće li najbolji strelac srpkog šrvenstva ostati u Humskoj i po završetku kvalifikacija. Znajući ”poslovnu politiku” rukovodstva sve je moguće, pogotovo ako neki klub zašuška novčanicama.

Dakle, Partizan je bio odličan u Ivanjici, slavio sa 4:0, uz debitantske golove junoša Petkovića i Baždara. Međutim, već u Nišu bilo je kriminalno, bod je spasen iz penala u 95. minutu, na kraju je bilo 3:3, a protiv TSC-a, u jednimo meču u Humskoj do sada, golova nije bilo. Prvi poraz Partizan je dođiveo u petak u Novom Pazaru. Igra je bila žalosna, a jedino opravdanje je to što su crno-beli veći deo meča igrali sa igračem manje posle isključenja Saničanina kod penala za domaćina. Već sada Partizan ima sedam bodova zaostatak za Zvezdom i priča o povratku titule je, praktično, završena. Prošle sezone je Aleksandar Stanojević, ne računajući derbije, izgubio samo šest bodova na svim ostalim utakmicama, a Stolica već sedam u prva četiri kola. Zato je plasman u grupnu fazu Lige Evrope ili Lige konferencija, obaveza za ”Valjak”, inače će ovo biti jedna od najslabijih sezona u poslednje vreme, a nije lako nadmašiti one sa po 20 bodova manje od večitog rivala.

Nije Partizan bio preterano uspešan protiv kiparskih klubova u bliskoj prošlosti. Ispadao je u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Apoela i AEL-a, a jedino je prošle sezone bio uspešniji od Anortozisa u grupi Lige konferencija, slavio je na Ostrvu 2:0, dok je u Humskoj bilo 1:1, ali uz dosta muka.

Naš predlog:

Zanimljivo je da je AEK na devet od poslednjih deset utakmica na domaćem terenu u Evropi zatresao mrežu rivala. Odbrana Partizana bila je jako porozna, pre svega u Nišu, pa će biti teško odoleti naletima iskusnih domaćina.

Naš prvi predlog je igra gol-gol, a za GG se u kladionici MaxBet dobija koeficijent 1.93.

Što se golova tiče smatramo da će ih biti umereno, u intervalu 2-3, a za ovaj tip kvota je 1.98 u Maxbet-u. Pokušaćemo i jednu kombinaciju, a to je dupla šansa na domaćina uz bar dva gola ukupno. Za 1x,2+ koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 2.15.

Izvor: Tip dana: AEK Larnaka – Partizan: Kiparsko sunce ne prija ošamućenom PartizanuKladjenje.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*