Tip dana: Bajern – RB Lajpcig: Osveta Bikovima za poraz koji je mogao da prekine dominaciju Bavaraca u Bundesligi

Nova sezona u Nemačkoj uvek počinje utakmicom Super kupa, u kojoj se sastaju prošlosezonski šampion i osvajač DFB kupa. Već deceniju jedan takmac je minhenski Bajern, koji je osvajanjem nove salatare započeo novu dekadu, s obzirom da mu je to 11. uzastopna. Lajpcig je drugu sezonu uzastopno osvojio DFB kup, pa će ove dve ekipe još jednom odigrati meč za prvi trofej, s tim što je sada domaćin Bajern. Meč na Alijanc areni igra se u subotu u 20.45.

Bajern: Čekajući Godoa(Kejna) Bavarci kreću po prvi trofej

Teško je u nekoliko rečenica opisati ono što se dogodilo u finišu prethodne sezone u Bundelsigi, a posebno u poslednjem kolu. Činilo se da je Bajern ostao bez titule, posle pune decenije na vrhu, a da se to dogodi bilo je dovoljno da Dortmund slavi protiv Majnca na svom terenu. Do takvog epiloga doveo je poraz Bavaraca u pretposlednjem kolu od Lajpciga na svojoj Alijanc areni i sigurno je da su Bikovi u tom momentu bili najomraženiji tim na svetu za navijače Bajerna. Mada su se oprostili od Salatare, čudo se dogodilo i ona je ostala u vitrinama bavarskog kluba. Dortmund je odigrao 2:2 sa Majncom, mada je i do remija jedva stigao, a Bajern je postigao gol u 90. minutu za pobedu u Kelnu, gol za titulu! Strelac je bio Musijala, a Bavarce je u vođstvo doveo Koman, da bi Jarčevi izjednačili sa penala deset minuta pre kraja.

To je sada završena priča, počinje nova sezona, a Bajern je ponovo najveći favorit da se okiti titulom. Trenutno Bavarci imaju dva velika problema, na dva kraja terena. Prvo – golman. Manuel Nojer se još nije oporavio od loma noge na skijanju prošle zime, a Jan Zomer je otišao u Inter. Sada je minhenski tim spao na veterana Svena Ulriha koji će stajati između stativa u ovom meču. Drugi problem je u šipu napada. Odlazak Roberta Levandovskog pre više od godinu dana, ispostavilo se, nije bilo lako nadoknaditi. Eksperiment sa Senegalcem Sadio Maneom nije uspeo, pa je bivši igrač Liverpula već napustio Nemačku i otišao u Saudijsku Arabiju. Sve je ovog leta bilo podređeno dolasku kapitena engleske reprezentacije Harija Kejna na Alijanc arenu. U jednom momentu je bio blizu, onda je Totenhem stavio rampu, pa je opet, u meomentu pisanja teksta, na putu za Minhen. Protiv Lajpciga neće igrati, ali bi mogao da bude u timu već protiv Verdera narednog petka.

Što se tiče dolazaka opet su Bavarci odlično kupovali. Najpoznatija imena su Konrad Lajmer iz Lajpciga, Rafael Gerero iz Borusije Dortmund i korejski bek Kim Džae Min, koji je nosio dres Napolija. Odlazaka je bilo dosta, pored Manea, Nubel je otišao u Štutgart, Marsel Sabicer u Dortmund, Lukas Ernandez u Pari Sen Žermen. Naravno, mnogo fudbalera je pozajmljeno niđerazrednim klubovima. Za sada je važno da je okosnica tima ostala, očekuje se da Musijala, Koman i Sane, uz Gnabrija, Milera i Kejna, ako stigne, budu napast za sve odbrane i ponovo će semafori širom Bundeslige biti prepuni imena strelaca.

U pripremnom periodu Bajern je imao jake provere. Izgubili su od Mančester Sitija, ekipe koja ih je izbacila iz Lige šampiona proletos, a pobedili su japanski Kavasaki, Liverpul i, u generalnoj probi, Monako. Protiv Kneževa je bilo 4:2, a meč je odigran u predgrađu Minhena, u gradiću Unterhašingu. Tomas Tuhel je ostao na klupi, a ceh slabog finiša sezone platili su članovi uprave, pre svih Hasan Salihamidžić i Oliver Kan. Bivši bosanski as je smenjen odmah po završetku poslednje utakmice u trenucima velikog slavlja zbog osvojene titule, a glavna zamerka je bila smena Julajana Nagelsmana i dovođenje Tuhela. Na kraju je trener ostao, a morao je da ode sportski sektor.

RB Lajpcig: Bikovi su prodali tri kapitalca, ali su i dalje u vrhu nemačkog fudbala

Dugo se Lajpcig mučio da osvoji prvi trofej u istoriji. Bili su nekoliko puta blizu Salatare, jednom su igrali polufinale Lige šampiona, a gubili su i u finalu DFB kupa. Na kraju, uspeli su pre dve sezone da osvoje DFB kup, pobedivši Frajburg u finalu, a taj trofej odbranili su i prethodnog proleća kada su na Olimpijskom stadionu u Berlinu savladali Ajntraht iz Frankfurta. Trijumfom u DFB kupu cilj Lajpciga je ostvaren, s obzirom da su prethodno izborili još jedan nastup u Ligi šampiona, osvojivši treće mesto u Bundesligi, sa pet bodova zaostatka za Bajernom i Dortmundom. Nekako su najbolji meč odigrali baš u Minhenu kada su pobedili Bajern sa 3:1 i, činilo se u tom trenutku, rastavili ga od titule. U Ligi šampiona su gurali dobro do nokaut faze, a onda su naleteli na Siti i tu se završio njihov evropski put.

U odnosu na prošlu sezonu, nama bar tako izgleda, Lajpcig je slabiji. Kako i ne bi bio kada su klub napustili sjajni centarfor Kristofer Nkunku koji je novi igrač Čelsija, perspektivni štoper Joško Gvardiol otišao je kod Gvardiole što nije igra reči, već je Hrvat novi igrač šampiona Evrope Sitija. Dominik Soboslai, vezista mađarske reprezentacije je otišao takođe u Premijer ligu, u ekipu Liverpula. Nisu to jedini odlsci, Lajmer je u Bajernu, Andre Silva je prosleđen Sosijedadu, centarfor Sorlot Viljarealu, a otišli su i Anhelinjo i Halstenberg. Marko Roze je odlučio da dodatno podmadi sastav. Glavne poluge biće Olmo, Verner, Forsberg, Hajdara, a što se tiče novih fudbalera stigli su odlični Openda iz vicešampiona Francuske Lansa, Slovenac Šeško koji je igrao za drugi Red Bulov klub, autrijski Salcburg, a Lukeba je došao iz Liona. Biće to ponovo jak tim, ali teško da će se umešati u bitku za Salataru.

Što se utakmica u pripremnom periodu tiče Lajpcig je odigrao sedam utakmica, a rivali su bili različite jačine, od nepoznate ekipe Grima, dok italijanskog Udinezea i španskog Las Palmasa u generalnoj probi. Taj meč sa Špancima dobili su sa 3:0, a igran je na Red Bul areni u Lajpcigu. Dvostruki strelac bio je novajlija Openda, a jedan gol postigao je drugi novajlija, Benjamin Šeško. I Bikovi imaju problema sa čuvarima mreže, od povrede mađarskog internacionalca Gulačija na golu je Janis Blasvič, koji će i sada biti prvi golman. Lajpcig je u pripremnom periodu izgubio od engleskog Ipsviča i italijanskog Udinezea, a pobedili su Sent Trojden i Las Palamas, od jačih rivala, dok su sa Verderom igrali bez golova.

Prošle godine su u Super kupu takođe igrali Bajern i Lajpcig, meč je igran na Red Bul areni u Lajpcigu, a slavio je Bajern sa čak 5:3. Sada se igra u Minhenu, očekuje se nova goleada, a sigurno je da bi Bikovi želeli da se revanširaju za taj pozar iz prošlog avgusta. S druge strane i Bajern ima razloga za ”osvetu”, to je onaj poraz od Lajpciga u preposlednjem kolu koji je lako mogao da košta Bajern titule, samo da je Borusija pobedila Majnc.

Naš predlog:

Što se tiče kladionica one vide Bajern kao velikog favorita. Kvota za jedinicu u kladionici CircusBet je 1.61, nerešen rezultat procenjen je koeficijentom 4.60, a pobeda Lajpciga plaća se kvotom 5.60.

Naš prvi predlog su, naravno, golovi. Za 3+ koeficijent u kladionici CircusBet iznosi 1.52, a teško nam je i da zamislimo da na ovakvom meču dođe 0-2 gola.

Tražeći nešto jače kvote došli smo do igre 1,3+ a za ovu kombinaciju koeficijent je 1.99 u kladionici CircusBet. Još jači koeficijent je za kombinaciju 1,GG, iznosi 2.70, pa je to naš treći predlog za ovaj meč kojim startuje sezona u Nemačkoj, mada su u isto vreme na programu i utakmice prvog kola DFB kupa.

Izvor: Tip dana: Bajern – RB Lajpcig: Osveta Bikovima za poraz koji je mogao da prekine dominaciju Bavaraca u BundesligiKladjenje.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*