Tip dana: Frajburg – RB Lajpcig: Repriza prošlogodišnjeg finala DFB kupa sada u polufinalu

Dve velike bitke imaće Frajburg i Lajpcig u samo pet dana. Od prve može zav isiti trofej u DFB kupu, a od druge učešće u Ligi šampiona naredne jeseni. Ne zna se kada je ulog veći, sada ili u subotu kada se na istom mestu, na stadionu Evropa parka u Frajburgu sastaju u Bundesligi. Utakmica polufinala DFB kupa igra se u utorak sa početkom u 20.45.

Frajburg: U narednoj sedmici Frajburg može da dobije sve – ili ništa!

Sve je idealno u ovom trenutku kada je tim Frajburga u pitanju. Znalo se još na početku sezone, posle odlično odrađenog prelaznog roka, da će ovaj tim biti u gornjem domu, ali je malo ko mogao pretpostaviti da će se sada. četiri kola pre kraja prvenstva, nalaziti na mestu koje vodi u Ligu šampiona.

To je, možda, i logičan sled događaja. Prošle sezone je Frajburg izborio nastup u Ligi Evrope, a korakk dalje bio bi ulazak u elitno evropsko takmičenje. Nisu se obrukali ni u ovom nešto slabije. Izborili su nokaut fazu ali ih je zaustavio slavni Juventus u osmini finala. Možda je to bilo i dobro po tim sa jugo-zapada Nemačke, na granici sa Francuskom, s jedne, i Švajcarskom s druge strane. Nastavili su sa dobrim igrama u prvenstvu i sada su na deobi trećeg mesta sa timom Union Berlina, od koga imaju za par golova slabiju gol razliku. Međutim, daleko od toga da su obezbedili Ligu šampiona. Za petama im je Lajpcig koji ima dva boda manje i ove dve ekipe igraće u subotu, takože u Frajburgu, prvenstveni meč.

Što je DFB kupa tiče, prošle sezone su ova dva tima otišla do kraja. Za Bikove se to moglo pretpostaviti jer su već igrali u finalu godinu ranije, kada su poraženi od Borusije iz Dortmunda. Frajburg je izbacio Hofenhajm, Bohum i Hamburger, i obreo se na završnoj predstavi na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Bio je to odličan meč, Frajburg je vodio do petnaestak minuta pre kraja, ali su Bikovi izjednačili i izborili se za produžetke u kojima novih pogodaka nije bilo. Penali su, znate, lutrija, a ovog puta srećni ”kockari” bili su oni iz Lajpciga, koji su tako osvojili svoj prvi trofej u istoriji.

Jako je zanimljiv podatak da su Frajburg i Lajpcig zajedno ušli u Bundesligu u sezoni 2015/16. Tada je Frajburg trijumfovao u Cvajti, a Bikovi su bili drugi i po prvi put zakoračili u elitu. Od tada Lajpcig ima mnogo više uspeha, ali je i Frajburg potpuno stabilan prvoligaš, a ne kao u ranijim slučajevima kada su ulazili u Bundelsigu.

Što se tiče ovosezonskog puta do polufinala, Frajburg je u četvrtfinalu bio bolji od minhenskog Bajerna, i to ga pobedivši na Alijanc areni. To je sigurno obradovalo sve ekipe koje su preostale u DFB kupa, pošto im je put do trofeja znatno lakši bez Bavaraca. Pre Bajerna izbacili su tri drugoligaša, redom, Kajzerslautern. Sankt Pauli i Zandhauzen u osmini finala. Možda sve do četvrtfinala to nije bio pretežak put, ali su u nemačkom kupu iznenađenja tako česta da se svaka pobeda računa kao da je protiv nekog od elitnih klubova. U prvenstvu je Frajburg u prošlom kolu osvojio tri boda na gostovanju u Kelnu, što im je treći vezani trijumf u Bundesligi, s obzirom da su pre Jarčeva pobedili Šalke i Verder.

Neće Frajburgu biti lako da zadrži mesto koje vodi u Ligu šampiona. Već u subotu čeka ih novi duel sa Lajpcigom, sada u prvenstvu, a onda idu na noge sjajnom Unionu u Berlin, timu sa kojim su sada izjednačeni na tabeli. U poslednja dva kola dočekuju Volfsburg i gostuju u Frankfurtu, a oba ta tima su takođe u gornjem delu tabele.

RB Lajpcig: Bikovi ulaze u ciljnu ravninu, vreme je za sprint

Dosta turbulentna sezona je iza ekipe Lajpciga. Počela je dosta ”kilavo”, gubilo se od ekipa koje su po svemu, posebno po kvalitetu, daleko iza njih, i u jednom momentu se činilo da će teško do novog plasmana u Ligu šampiona. A u elitnom zakmičenju su imali jako teški grupu. Bio je tu aktuelni šampion Evrope Real Madrid, zatim škotski Seltik i ukrajinski Šahtjor. Takmičenje su započeli sa dva neuspeha, porazom od Šahtjora na svojoj Red Bul areni i od Reala u Madridu, i put ka nokaut fazi gotovo je bio blokiran. ipak, pobede nad Seltikom, pa protiv Reala, i na kraju i Šahtjora, odvele su ih u osminu finala gde nisu bili miljenici sreće na žrebu. Rival im je bio Mančester Siti, sa kojim često igraju u poslednje vreme, ali ne na ispadanje. U Lajpcigu 1:1, ali u Mančesteru čak 7:0 za Siti, uz pet golova Erlinga Halanda, neće biti skoro zaboravljeno.

Posle te ”sedmice” posledice su se osetile i u Bundesligi. Prvo su izgubili u Bohumu, a onda i od Majnca na svom terenu, pa su opet bili daleko od mesta koje vodi u LŠ. Formu su dizali postepeno i na to je dosta uticao odličan meč sa Borusijom iz Dortmunda u četvrtfinalu Kupa, koji su dobili sa 2:0, ali su dominirali u svakom segmentu igre. Ovo takmičenje je važno za Lajpcig, dve prethodne godine igrali su u finalu, a prošle su po prvi put podigli neki pehar od svog osnivanja. Pobedili su Frajburg u nemačkoj prestonici posle penala i sada su branioci trofeja u DFB kupu. Put do polufinala bio je teži nego kod njihovog rivala, izbacili su Teutoniju, Hamburger i Hofenhajm, uz Dortmund, do polufinala.

Od životne važnosti je za Lajpcig da igra Ligu šampiona. Klub je doveden na takav nivo da sve osim igranja u eliti donosi minus, računajući s kakvim igračkim kvalitetom raspolažu. Opredeljenje je da se dovode kvalitetni fudbaleri, ali dosta mladi, da bi kasnije mogli biti prodati za velike pare. Tu im dosta pomaže mlađi, ili stariji, brat, kako hoćete, RB Lajpcig, gde igrači imaju prostor das e iskažu i onda pređu u mnogo jaču Bundesligu od austrijske, onu nemačku. Mnogi fudbaleri su imali takav put, a najpoznatije ime sada je Mađar Soboslai, jedan od najboljih fudbalera Lajpciga.

Trenutno peto mesto ne zadovolja ambicije Lajpciga, borba za Salataru nije se ostavrila, ali bi izostanak plasmana u Ligu šampiona mogao da utiče i na narednu sezonu. Zato je važno da preskoče barem jednu ekipu ispred sebe, a to mogu jedino da budu Frajburg ili Union. Od obe imaju po dva boda manje, pa je naredne subote za njih duel na Evropa parku u Frajburgu , jednako važan ovom, a možda i važniji. Posle tog gostovanja dočekuju Verder, idu na noge Bajernu, koji će se boriti za titulu, i na kraju dočekuju Šalke. Nijedan od tih mečeva neće biti lak, napšrotiv.

Pre ovog meč u DFB kupu Lajpcig je upisao tri pobede i jedan poraz u prethodna četiri kola. U subotu su slavili protiv Hofenhajma u jednom teškom meču, zahvaljujući samo jednom golu, što baš i nije bilo očekivano, znajući kako efikasni znaju da budu i fudbaleri Hofenhajma i Lajpciga Uglavnom, najvažniji su bili bodovi, posebno nakon dosta lakog poraza u Leverkuzenu od Bajera.

Naš predlog:

U prvom ovosezonskom odmeravanju snaga Lajpcig je slavio protiv Frajburga sa 3:1. U narednoj sedmici očekuju ih dva okršaja, ne zna se koji je bitniji. Što se ovog u DFB kupu tiče, tu popravnog nema, pobednik ide u finale gde će mu rival biti bolji iz drugog polufinala u kome se sastaju Štutgart i Ajntraht iz Frankfurta, pa se može reći da ko trijumfuje ima lepu šansu da stigne i do pehara.

Kladionice smatraju da je Lajpcig favorit. U Meridianbet-u jedinica se plaća kvotom 3.35, isti koeficijent je i za x 3.35, dok je dvojka 2.05.

Ipak, smatramo da je Frajburg barem sa podjednakim šansama kao i Lajpcig, pa je naš prvi predlog igra gol-gol sa koeficijentom 1.82 u kladionici Meridianbet.

Čini nams e da bi Frajburg mogao i do finala, pa je naš predlog dupla šansa na domaćina sa kvotom 1.73 u Meridianbet-u. Za one koji vole jače kvote, predlažemo igru 1,2+ sa kvotom 4.70 u kladionici Meridianbet.

Izvor: Tip dana: Frajburg – RB Lajpcig: Repriza prošlogodišnjeg finala DFB kupa sada u polufinaluKladjenje.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*