Tip dana: Borusija Dortmund – Real Madrid: Kralj se vraća na tron?

Meč po meč, došli smo i do velikog finala ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona u kom će snage odmeriti Borusija iz Dortmunda i Real iz Madrida.
Za mnoge ljubitelje fudbala je plasman nemačkog predstavnika u finale veliko iznenađenje, dok je Real godinama unazad uvek prisutan u završnici elitnog klupskog takmičenja.
Finalni duel se igra na Vembliju koji će sasvim sigurno biti ispunjen do poslednjeg mesta, a nema apsolutno nikakve sumnje da nas očekuje pravi spektakl.
Početak ovog meča između nemačkog i španskog predstavnika je zakazan za 21h.

Borusija Dortmund: Mogu li Milioneri preko Reala do “ušatog” trofeja?

Borusija je do sada osvojila jedan trofej u Ligi šampiona, i to 1997. godine, nakon trijumfa u velikom finalu nad ekipom Juventusa kada je bilo 3:1.
Još jednom je nemački predstavnik stigao do same završnice, i to 2013. godine u nemačkom finalu protiv Bajerna iz Minhena, ali tada su Bavarci bili bolji i slavili rezultatom 2:1, a čovek odluke bio je Roben koji je pobedonosni pogodak postigao u 89. minutu susreta.
Pored toga, dva puta su popularni Milioneri igrali finale Liga Evrope (tadašnjeg UEFA Kupa), i oba puta gubili, prvo protiv Juventusa 1993. godine, kada je bilo čak 3:0, a potom i 2002. godine od holandskog Fejnorda, koji je slavio rezultatom 3:2, u jednom od boljih finala drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja.
Ako se još malo osvrnemo na istoriju, do sada je Borusija osam puta dolazila do naslova prvaka Nemačke, ali je poslednji put to bio slučaj još davne 2012. godine. Na sve to moramo dodati i pet trofeja u Kupu, ali i šest trofeja u Superkupu Nemačke, uz konstataciju da je Dortmund prošle sezone u poslednjem kolu ostao bez titule.
Sve je ova ekipa imala na tacni, sve što je bilo potrebno je da se u poslednjem kolu na domaćem terenu savlada ekipa Majnca, međutim, Milioneri su šokirali svoje navijače, pošto su remizirali protiv ovog tima, a titula je jedanaesti put zaredom otišla u Minhen, pošto je Bajern naravno iskoristio kiks Milionera.
Ove sezone je primarni cilj bio plasman u Ligu šampiona, i do njega su izabranici Edina Terzića i stigli, pošto je na kraju bivši šampion Nemačke zauzeo peto mesto na tabeli uz dva boda manjka u odnosu na četvrtoplasirani Lajpcig, a ta peta pozicija je ovog puta bila poslednja koja donosi plasman u elitno takmičenje, zbog sjajnih rezultata nemačkih klubova u evropskim takmičenjima ove sezone.
Stiče se utisak da je tim sa Signal Iduna Parka mogao i dosta više, ali ceo učinak u nemačkom šampionatu pada u vodu nakon blistavih partija ove ekipe u Ligi šampiona.
Pre svega, moramo napomenuti da je nemački predstavnik bio u ubedljivo najtežoj grupi u kojoj su pored ove ekipe tu bili još i PSŽ, Milan i Njuaksl, a na kraju su Milioneri stigli do prvog mesta na tabeli, uz konstataciju da je i to prvo mesto obezbeđeno na kolo pre kraja, što je svakako bio ogroman uspeh.
U osmini finala su izabranici Edina Terzića eliminisali PSV, dok je u četvrtfinalu nemački predstavnik imao veoma težak zadatak, a to je da eliminiše Atletiko Madrid, koji je poznat kao tim koji ume da igra na rezultat. Prvi susret na Vanda Metropolitanu je završen pobedom domaće ekipe od 2:1, ali je onda u revanšu Dortmund odigrao verovatno i svoj najbolji meč ove sezone, pošto su Jorgandžije savladane sa više nego ubedljivih 4:2, i zaista, baš retko se dešava da ekipa koju sa klupe predvodi Čolo Simeone u revanš meču nokaut faze primi čak četiri pogotka.
Usledio je polufinalni duel protiv PSŽ-a, gde Dortmund ponovo nije bio favorit, međutim, ova ekipa je mimo svih očekivanja slavilia na oba duela, i to sa minimalnim rezultatom, uz konstastaciju da su Parižani propustili pregršt neverovatnih šansi za postizanje pogotka, pa su tako Milioneri stigli do svog prvog finala Lige šampiona posle punih jedanaest godina.
Za kraj, Edin Terzić za ovaj duel neće moći da računa na Bensebainija i Alea, što je svakako veliki hendikep, a pod znakom pitanja su još i Duranvil i Bauza.

Real Madrid: Madriđani su favoriti, ali u finalima to ništa ne znači!

Pravo je pitanje kako uopšte početi analizu Real Madrida, za koji je poznato da važi za najtrofejniji klub na svetu. Pomenimo samo da je kraljevski klub čak četrnaest puta dolazio do naslova prvaka Evrope, što je apsolutni rekord, a poslednji put je to bio slučaj 2022. godine, kada je u velikom finalu savladana ekipa Liverpula, i to sa minimalnim rezultatom.
Pored toga Madriđani su čak 36 puta osvajali špansko prvenstvo, a na sve to moramo dodati i 20 trofeja u Kupu, i trinaest u Superkupu.
Od evropskih dostignuća ne smemo zaboraviti ni osam titula svetskog klupskog prvaka, kao i pet trofeja u Superkupu Evrope. Dva trofeja u Kupu UEFA (današnja Liga Evrope), su samo dokaz da je kraljevski klub osvojio sve što se može osvojiti.
Prošla sezona je bila pomalo i razočaravajuća za sve navijače ovog kluba, pošto je Real eliminisan u polufinalu lige šampiona od Mančester sitija, u prvenstvu je Barselona stigla do šampionske titule, dok su se puleni Karla Ančelotija morali zadovoljiti sa trofejom u Kupu, i to nakon trijumfa nad Osasunom.
Obećao je popularni Don Karlo da će nova sezona biti dosta uspešnija, i održao je obećanje po mnogim mišljenjima najbolji trener svih vremena.
Naime, bez većih problema je Real stigao do novog naslova prvaka Španije, a na kraju su Belingem i drugari imali čak deset bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Barselonu, pa dolazimo do zaključka da se pitanje šampiona Španije i nije previše dovodilo u pitanje.
Na sve to, moramo napomenuti i da su se Real i Barsa ove sezone sastali tri puta, i sva tri puta je kraljevski klub stigao do trijumfa, a posebno bolan za sve navijače Barselone je bio poraz u finalu Superkupa, kada je četa Karla Ančelotija slavila sa 4:1.
Dakle, najtrofejniji klub na svetu je ove sezone već osvojio dva trofeja, špansko prvenstvo i Superkup Španije, a kako sada stvari stoje ni treći nije toliko daleko.
Naravno, mislimo na Ligu šampiona, gde je španski predstavnik bez većih problema prvo stigao do plasmana u nokaut fazu i to sa maksimalnih osamnaest bodova.
Tamo je ovu ekipu sačekao Lajpcig, koji je oba meča odigrao na veoma visokom nivou, ali je ipak kvalitet Madriđana isplivao na površinu, i četa Karla Ančelotija je tako sebi zakazala duel u četvrtfinalu protiv Mančester sitija, iako su u taboru Lajpciga imali dosta primedbi na suđenje, i to po svemu sudeći opravdano.
Bilo kako bilo, navikli smo u prethodnih nekoliko sezona da se španski i engleski predstavnik sastaju u nokaut fazi elitnog takmičenja, a ovog puta je Real Madrid uspeo da se osveti Građanima za prošlosezonski poraz u polufinalu Lige šampiona, pa je tako kraljevski klub stigao do novog polufinala, gde je protivnik bio Bajern iz Minhena.
Odmah nakon saznanja ko im je protivnik, svi u klubu su bili prezadovoljni, pošto je tim iz Minhena odigrao jednu od najslabijih sezona u poslednjih dvadesetak godina, međutim, odličnu su Bavarci odigrali oba meča, u prvom nije bilo pobednika, a u drugom je nemački predstavnik sve do 88. minuta vodio sa 0:1, kada je na scenu stupio rezervista Hoselu i sa dva postignuta pogotka rešio pitanje pobednika, ujedno i finaliste ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona.
Za kraj, Karlo Ančeloti za ovaj duel sigurno neće moći da računa na Alabu i Čuamenija, dok je pod znakom pitanja Lunin, ali sva je prilika da će on započeti ovaj duel od prvog minuta.

Naš predlog

Kada se podvuče crta, opšti utisak je da je Real Madrid dosta bolja ekipa, i iako se Borusija iz Dortmunda neće tako lako predati, smatramo da će kraljevski klub dosta lakše nego što se očekuje doći do novog naslova prvaka Evrope, pa vam savetujemo da vaš fokus usmerite na pobedu gostiju, i odigrate 2 koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.67.

Iako se radi o finalnom meču, gde je i ulog ogroman, smatramo da će nam ovo finale doneti dosta pogodaka, pošto se radi o dva tima koja neguju izuzetno ofanzivan stil fudbala, što se posebno odnosi na Borusiju iz Dortmunda, pa vam toplo preporučujemo da se oprobate sa igrom 3+ za koju je kladionica Meridianbet pripremila kvotu 1.72. Oni nešto hrabriji mogu da probaju i sa igrom 4+, a sve to uz fantastičnu kvotu 2.75 u Meridianu.

Za kraj, smatramo da će izabranici Karla Ančelotija od prvog minuta krenuti silovito ka golu svog rivala, a sve u nastojanju da kraljevski klub što pre dođe do prednosti i praktično reši pitanje pobednika već u prvom delu igre, pa vam hrabro savetujemo da okušate sreću sa prelazom 2-2, za koji je kladionica Meridianbet pripremila sjajnu kvotu 2.43.

Izvor: Tip dana: Borusija Dortmund – Real Madrid: Kralj se vraća na tron?Kladjenje.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*